Torna a la pàgina d'inici
 
 
 
  Notes de premsa AFET
inici AFET - Notes de premsa
     
  El tancament de farmàcies redueix més d’un 80% l’activitat farmacèutica  
 

Un miler de farmacèutics de Barcelona i Girona es concentren davant de la Delegació del Govern estatal per reclamar que el Consell de Ministres de demà faci efectiu el pagament del Pla ICO

 
 
  • Empresarials: FEFAC | AFB | AFET | AFELL | AGFE
  • Categories: General
  • Etiquetes: impagaments | concentracio
  • Data de publicació: 07/11/2013 18:19:38
 
 

Barcelona, 7 de novembre.- El tancament de farmàcies convocat per avui, en senyal de protesta pel deute acumulat de 416 milions d’euros, presentava aquest matí una reducció de l’activitat farmacèutica de més d’un 80%, amb 378 farmàcies obertes per complir amb els serveis mínims, d’acord amb el Decret 321/1996. Aquesta tarda, han reprès l’horari habitual.

A part del tancament, el col·lectiu ha protagonitzat una concentració de protesta davant de la Delegació del Govern de l’Estat i a les Subdelegacions de Lleida i Tarragona. A Barcelona, s’han reunit un miler de farmacèutics gironins i barcelonins per denunciar la situació d’impagaments que estan patint les farmàcies i la seva repercussió sobre els pacients, que reclamen el seu dret a accedir a la medicació. A Tarragona, han assistit unes 400 persones, mentre que, a Lleida, s’han concentrat unes 250.

Els participants han onejat, entre altres, els següents missatges: “Els medicaments dels ciutadans, en perill”, “Els farmacèutics volem dispensar però no podrem” o “Reclamem que l’Administració ens pagui els medicaments que ens deu”.

Tal com s’ha expressat en un manifest llegit pel president del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya (CCFC), Jordi de Dalmases, i el president de la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC), Antoni Torres, les farmàcies no poden continuar assumint el cost dels fàrmacs: “Els farmacèutics estem responent, des de fa mesos, amb els nostres recursos perquè no faltin medicaments a cap malalt de Catalunya, i aquesta és una responsabilitat de l’administració pública”, han afirmat. “Deixeu-nos fer la nostra feina. Volem continuar dispensant medicaments, però sobretot volem seguir donant la millor atenció farmacèutica als ciutadans”, afegeix el manifest.

CCFC i FEFAC han convocat la concentració per avui, i davant la Delegació del Govern espanyol, per demanar que el Consell de Ministres de demà divendres dia 8 aprovi l’alliberació del pagament del Pla ICO, mecanisme fixat pel Govern central per pagar el deute autonòmic a proveïdors. “Avui, en concret, demanem al govern espanyol que ens garanteixi que en el Consell de Ministres de demà s’aprovi pagar l’ICO proveïdors, que ens deu de fa mesos”, ha assenyalat Dalmases.

Els representants de la institució col·legial i l’empresarial han pogut traslladar aquestes reclamacions en persona a la delegada del Govern a Catalunya, Mª Llanos de Luna, que, tot i que ha mostrat la seva comprensió cap al col·lectiu i la voluntat del Govern de l’Estat de fer efectiu el pagament del Pla ICO, no ha pogut concretar una data de cobrament.

Malgrat aquesta demanda al Govern estatal, la reclamació a la Generalitat de Catalunya de que pagui els medicaments a la població, que és la seva responsabilitat, es manté, tot i que el focus s’hagi dirigit també cap al Govern espanyol perquè, en aquests moments, d’aquest depèn que s’alliberi el fons per fer front a les factures pendents.

Si això succeís, les farmàcies podrien cobrar les factures del novembre i desembre del 2012 i maig del 2013, que ascendeixen a la xifra de 309 milions d’euros. Restarien per abonar les factures del passat mes de setembre (107 milions d’euros), i el pagament dels propers mesos, fins a finals d’any, és una incògnita, doncs la Generalitat, segons ha informat, no comptarà amb els diners del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) que esperava.

 
 
   
   
     
     
 
Web patrocinada per:
Associació de Farmacèutics amb Oficina de Farmàcia de Tarragona - Av. Marquès de Montoliu, 3 - 43002 Tarragona - Tel. 97 739 16 72 - Fax 97 739 16 72 | fescobar@fefac.cat