Torna a la pàgina d'inici
 
 
 
  Notes de premsa AFET
inici AFET - Notes de premsa
     
  Les farmàcies catalanes instal·len més de 3.000 dispensadors de solució antisèptica  
 

L'objectiu és conscienciar la població sobre la importància de prevenir la grip

 
 
  • Empresarials: FEFAC | AFB | AFET | AFELL | AGFE
  • Categories: Professió
  • Etiquetes: vacunació | campanya | vacunes | grip | vacunar
  • Data de publicació: 10/11/2017 13:32:16
 
 

Barcelona, 10 de novembre del 2017.- A partir d’avui, arribaran a les 3.183 farmàcies de Catalunya dispensadors de solució antisèptica per contribuir a la conscienciació sobre la importància del rentat correcte i consistent de mans com a mesura fonamental per prevenir la grip. Aquesta acció, emmarcada en la campanya de la grip 2017-2018, s’ha impulsat conjuntament des del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC), el Departament de Salut de la Generalitat, la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC) i la Sociedad Española de Farmacia Familiar i Comunitaria de Catalunya (SEFAC Catalunya), amb la col·laboració d’Acofarma.

Promoure hàbits higiènics i la vacunació, els 2 objectius de la campanya a les farmàcies

Els dispensadors aniran acompanyats d’un cartell que, sota el lema “La grip s’atura aquí”, recull els dos objectius que persegueixen les farmàcies amb aquesta actuació: per una banda, incidir en la necessitat de rentar-se sovint les mans, mecanisme de protecció més eficaç per evitar la transmissió del virus de la grip; d’altra banda, promoure la vacunació entre la població de risc, especialment aquelles persones que no freqüenten l’atenció mèdica però sí visiten habitualment la farmàcia –aquest és el cas, per exemple, dels pacients joves amb malalties cròniques estabilitzades-, i entre els més de 7.000 professionals del col·lectiu farmacèutic, afavorint la seva immunització en els Centres d’Atenció Primària. Es troba entre la població de risc els individus amb alt risc de complicacions (persones a partir de 60 anys, pacients amb problemes de salut crònics i factors de risc i dones embarassades); individus que poden transmetre la grip a persones d’alt risc (treballadors sanitaris,, contactes i cuidadors d’aquests individus); i persones que realitzen serveis essencials per a la comunitat (policies, bombers, personal de protecció civil, treballadors exposats a aus o porcs i aus salvatges).

Un cop finalitzada la campanya es realitzarà una enquesta epidemiològica per estimar la proporció de persones dins la població de risc no vacunades per tal d’analitzar quin pot ser el valor afegit de la integració de la farmàcia comunitària en l’estratègia vacunal.

En el marc d’aquesta campanya, per primera vegada societats científiques i empresarials, organització professional i Departament de Salut han treballat conjuntament per integrar les farmàcies comunitàries en la prevenció de la grip. Gràcies a la seva proximitat i accessibilitat, les farmàcies són el primer punt d’accés a la cadena sanitària davant de processos de baixa complexitat, a banda del més freqüentat per la població ambulatòria sana, fet pel qual es converteix en un recurs útil a l’hora d’informar i aconsellar la població de risc i contribuir a augmentar les taxes de vacunació. 

Farmàcies de la xarxa sentinella col·laboren en la vigilància d’infeccions respiratòries agudes

Les 60 farmàcies sentinelles s’han integrat en l’estratègia de vigilància epidemiològica sindròmica per aconseguir una detecció precoç de persones que poden patir un quadre gripal.

Concretament, a partir d’un formulari de registre epidemiològic validat, els farmacèutics registren i notifiquen una sèrie de dades, amb les quals es persegueix obtenir informació que contribueixi a avançar-se entre 5-12 dies a l’aparició del brot epidèmic, fet que contribueix a millorar la resposta assistencial.

La formació continuada, essencial per la gestió compartida de les estratègies vacunals

El 6 de novembre va tenir lloc al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona una sessió amb connexió en streaming a les seus dels Col·legis de Girona, Lleida i Tarragona per tal de realitzar una formació específica sobre les estratègies vacunals enfront la grip. De la mà d’epidemiòlegs, immunòlegs, especialistes en medicina preventiva i salut pública, farmacèutics comunitaris i mediadors sanitaris,  els professionals van poder aprofundir coneixements sobre l’epidemiologia de la Grip, les estratègies preventives a desenvolupar, la funcionalitat de les accions a desenvolupar a la farmàcia comunitària dins la Campanya anual de la Grip estacional, així com la importància dels dispositius de vigilància epidemiològica sindròmica i les habilitats de mediació sanitària destinades a la motivació intrínseca de la població susceptible.

La sessió va anar a càrrec d’Eva Borràs, tècnica de salut del Programa de vacunacions de Catalunya; Lluis Urbiztondo, cap del Servei de Medicina Preventiva i Subdirecció General de Promoció de la Salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya; Ma Rosa Heras, coordinadora de l’equip de mediadors de la Societat Catalana de Mediació en Salut; Pilar Gascón, secretària del CCFC; Antoni Torres, president de FEFAC; i Salvador Tous, vocal de l’executiva SEFAC Catalunya.

 

Amb la col·laboració de: 

 
 
   
   
     
     
 
Web patrocinada per:
Associació de Farmacèutics amb Oficina de Farmàcia de Tarragona - Av. Marquès de Montoliu, 3 - 43002 Tarragona - Tel. 97 739 16 72 - Fax 97 739 16 72 | fescobar@fefac.cat